Evsel Atık İlaç Toplama Projesi: “Atık ilaç çöp değildir!”

Haber Tarihi :   08.12.2023

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Rukiye ASLAN tarafından koordine edilen Akılcı İlaç Kullanımı dersi kapsamında “Atık ilaç çöp değildir!” sloganından hareketle öğrencilerle birlikte lokal olarak evsel atık ilaç toplama projesi geliştirilmiştir. Bu kapsamda  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlük Çevre ve Atık Yönetimi Biriminden talep edilen “Atık İlaç Kutuları” Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile kampüs içerisinde muhtelif binalara yerleştirilerek, son kullanma tarihi geçmiş veya artık kullanılmayan “atık ilaç” olarak nitelendirilen ilaçların kontrollü şekilde toplanması sağlanacaktır.

Evlerde son kullanma tarihi geçmiş ya da farklı sebeplerle kullanım ömrü dolmuş olan ilaçların kontrolsüz şekilde çöplere atılması insan ve çevre sağlığını olumsuz şekilde etkilemektedir. İlaçların kimyasal madde olduğu ve uygunsuz ilaç kullanımının toksik etkilere maruz bırakacağı göz önüne alındığında, bilinçsizce çöplere atılan ilaçlar insanların ve aynı zamanda hayvanların kimyasal zehirlenmesine neden olmaktadır. Evlerde lavabolara dökülen ilaçlar, içme suları şebeke sistemi ile kanalizasyon sistemlerinin kimyasal kirlenmesine neden olmakta ve su arıtma sistemleri aracılığıyla suya ve toprağa karışarak tekrar evlerimize ulaşmaktadır. Bu suların tüketimi insan sağlığına zarar verirken aynı zamanda antimikrobiyal direncinde yayılmasına neden olmaktadır. Dolayısı ile kullanım ömrü dolmuş ilaçların kontrollü bir şekilde toplanması ve atık yönetiminin sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla atık ilaçlar, diğer atıklardan ayrı olarak üzerlerinde “Atık İlaç” ibaresi bulunan kutularda toplanacak ve kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesi sağlanacak olan Sivas Belediyesi, Sivas İl Sağlık Müdürlüğü ve Sivas Eczası Odası iş birliği öncülüğünde Sivas Belediyesi tarafından tarafından teslim alınacaktır. Proje ile evsel atık ilaç niteliğindeki kimyasal maddelerin doğaya karışması engellenerek çevre ve insan sağlığının korunması amaçlanmaktadır.