Tanıtım

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROGRAMI

Programın Amacı: Program, diş hekimi muayenehanelerinde, kamu veya özel kişilere ait diş polikliniklerinde diş hekiminin tüm klinik çalışmaları için gerekli ortamı hazırlayacak, hasta tedavisi sırasında yardımcı olacak, bunun yanı sıra hasta kabulünde sorumluluk alacak ''Diş Hekimliği Klinik Yardımcı'' elemanları yetiştirir. Programın amacı, ağız ve diş sağlığı alanında teorik ve pratik bilgilerle donatılmış çok yönlü ve disiplinli yaklaşımı prensip edinmiş meslek elemanları yetiştirmektir. Diş hekimi muayenehanelerinde, kamu veya özel kişilere ait diş polikliniklerinde diş hekiminin tüm klinik çalışmaları için gerekli ortamı hazırlayacak, hasta kabulünde, tedavisinde ve kayıtlarında sorumluluk alacak, toplumun değişen gereksinimlerini yanıtlayabilecek bilgi ve beceriye sahip elemanlar yetiştirip bu bireylere bilgilerini tam olarak kullanabilecekleri iş ve aktivite alanları sağlamaktır.

Programın Hedefi: Ağız ve Diş Sağlığı alanında uluslararası düzeyde bilgi seviyesine ulaşmış, kamu ve özel sektörde tercih edilen, etik kurallara bağlı saygın elemanlar yetiştirmektir..

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Diş kliniklerinde, hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde veya kamu kuruluşları

Dikey Geçiş Olanakları: DGS sınavı ile aşağıdaki programlara dikey geçiş yapılabilir: Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi

 

ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

Programın Amacı: Bu programda çocukların fiziksel, zihinsel, bilişsel ve psiko-motor gelişim süreçleri göz önüne alınarak ders programları oluşturulmuştur. Bu çerçevede ruh sağlığı, özel eğitim, jimnastik, animasyon, drama, müzik, resim, kukla ve oyuncak yapımı, oyun ve oyun materyalleri gibi dersler temel dersler olarak seçilmişlerdir. Ayrıca, program dersleri; zorunlu alan dersleri yanında bilgisayar ve yabancı dil bilgisi dersleri ile de desteklenmektedir. Çocuk Gelişimi programında, çocukların beceri ve davranışları, çoklu zeka kuramına göre yeteneklerinin saptanması ve buna uygun eğitim-öğretimin düzenlenmesi temel ilke olarak kabul edilmiştir. Çocuklarda yaratıcı düşünceyi geliştirmek ve çocukların yaparak - yaşayarak öğrenmelerini sağlamak amacıyla, motivasyon ve güdülemeye gereken önemin verilmesi amaçlanmıştır. Diğer yandan, bu programın hedef ve amaçları arasında; çocukları hem okula hazırlamada hem de günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunlarla kolay baş edebilmeleri için doğru düşünme ve doğru karar verebilmelerine fırsat verilmesi hedeflenmiştir. Öğrencilerimiz, mesleki derslerde aldıkları teorik bilgileri uygulamalı çalışmalarla beceriye dönüştürmek amacıyla haftada bir gün kendi alanlarındaki seçkin çözüm ortaklarımızda yerinde uygulamalı eğitim göreceklerdir. Uygulamalı eğitimle, öğrencilerimiz sadece beceri kazanmakla kalmayacak, aynı zamanda iş dünyası hakkında fikir edineceklerdir. Programın en önemli amacı; yaşam boyu eğitim ilkesiyle, bilgi çağı ve iş yaşamının gereklerine uygun ve çağdaş öğretim yöntemleri ile yaşam becerileri kazandırmaya yönelik bir eğitim hizmeti sunmaktır. Çocuk Gelişimi Önlisans Programının bir diğer amacı ise 0-18 yaşlar arasındaki tipik ve atipik gelişim gösteren, korunmaya muhtaç, çalışan, mülteci, suçlu ve hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, sosyal, duygusal gelişimlerini ve öz bakım becerilerini değerlendirebilen, tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan insan kaynağı yetiştirmektir.

Programın Hedefi: Öğrencilerimizin, sahip olduğu donanımı kullanan, araştıran, ülke ve mesleğinin gelişmesine katkıda bulunmayı arzulayan, alanıyla ilgili gelişmeleri takip ederek kendini sürekli yenileyen, özgün fikirlere sahip ve çözümleyici bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. Çocuk Gelişimi Programı, okul öncesi eğitim ve özel eğitim kurumlarında, çocuk kliniklerindeki oyun odalarında, tedavileri süren çocuklara müzik, resim, drama, jimnastik, bilgisayar eğitimi veren, hoş vakit geçirmelerini sağlayan materyal (kukla, kavram ve konu kartları, hikâye yazım) hazırlayan, ilk yardım kurallarını uygulayan gerekli bilgi ve beceriye sahip kişileri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Böylelikle, bilimsel ve sanatsal faaliyetleri ile ulusal ve uluslararası platformda tanınan, geleneksel kültürüne sahip çıkarak, günümüz ihtiyaçları doğrultusunda özgün ve çağdaş tasarımlar yapan, yaratıcı, yenilikçi, mesleği ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip bireyleri çalışma hayatına hazırlayacaktır.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar:  Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumları,  Özel eğitim kurumları, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin çocuk klinikleri, Rehabilitasyon merkezleri, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı resmi ve özel okul öncesi eğitim ve özel eğitim kurumları, Çocuk klinikleri, Oteller,  Turistik tesislerin çocuk kulüpleri,  Spor merkezlerinin çocuk oyun alanları

Dikey Geçiş Olanakları: Çocuk Gelişimi Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilirler.

 

ODYOMETRİ PROGRAMI

Programın Amacı:  İşitme ve işitme kayıplarının ölçülerek değerlendirilmesi alanında çalışma yapabilecek önlisans düzeyinde eğitim görmüş ,sağlık teknikeri yetiştirmektir

Programın Hedefi: İşitme kaybı ve denge bozukluğu hastalarının tanısı konusunda bilimsel yöntemleri bilen ve kullanabilen, işitme ve denge testlerini uygulayabilen, ülkemizdeki ve tüm dünyada ki güncel gelişmeleri izleyebilen, değişik olanaklardan yararlanarak kendini sürekli geliştiren, sözel iletişim becerilerine sahip, yeni teknolojik gelişmeleri yetkinlikle uygulama becerisine sahip, nitelikli sağlık teknikeri yetiştirmektir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında; Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri, kamu ve özel sağlık kuruluşları (Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Doğumevleri, tıp merkezleri, vb), İşitme cihazı satış merkezleri, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile işbirliği yapılır.

Dikey Geçiş Olanakları: Programımızdan mezun olan öğrenciler “Fizik ve İşitme Engelliler Öğretmenliği ” bölümüne ve ''odyoloji ''bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.

 

YAŞLI BAKIMI PROGRAMI

Programın Amacı:  Bakım hizmeti konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri bütünleştirip, özümseyerek; kamu alanı, özel alan ve sivil toplum örgütlerinde yaşlı bakım hizmetini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip yetkin birer sağlık teknikeri  olmalarını sağlamaktır. 

Programın Hedefi: Öğrencilerde, yaşlının temel özelliklerini ve gereksinimlerini bilme ve bu doğrultuda yaşlının ihtiyaçlarını karşılama becerisi kazanma, aynı zamanda da yaşlıya bütüncül yaklaşabilme yetisi oluşturabilmektir. Programda yaşlı bakımı alanında hizmet veren kurumların temel ilkelerine, süreçlerine ve yönetimine vakıf,  yaşlılarla iyi iletişim kuran, yaşlıların hayat kalitesini yükseltebilen, yaşlıların bakım hizmeti konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri özümsemiş insan kaynağını yetiştirmek hedeflenmektedir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Üniversite hastaneleri, devlet hastanesi, huzurevi, özel bakım merkezleri

Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler Dikey Geçiş Olanakları: Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gerontoloji, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

 

Bölüm Başkanı

FUNDA EVCİLİ
Doç.Dr. FUNDA EVCİLİ
Bölüm Başkanı

fevcili@cumhuriyet.edu.tr
Dahili :

Ana Bilim Dalı Başkanları

Bağlantılar

Araştırma

İletişim

ADRES: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 58140, SİVAS

TEL: 0 346 487 00 00;  https://www.cumhuriyet.edu.tr/rehber/index.html

FAKS: 0 346 219 13 64

E-POSTA: shmyo@cumhuriyet.edu.tr

 

DAHİLİ NUMARALAR

MÜDÜRLÜK SEKRETERİ:   0 346 487 1200                       Dahili Tel:1200

BÖLÜM ÖĞRENCİ İŞLERİ: 0 346 487 1206                         Dahili Tel:1206

TAHAKKUK 0346 487 12 09                                                  Dahili Tel: 1209

ÖĞRENCİ STAJ İŞLEMLERİ: 0 346 487 1206                      Dahili Tel:1206

YAZI İŞLERİ: 0 346 487 1207                                               Dahili Tel:1207

YÜKSEKOKUL SEKRETER: 0 346 487 1204                      Dahili Tel: 1204

Yukarı