Tanıtım

AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI

Programın Amacı: Program ile ameliyathanede kullanılan tüm cerrahi malzemelerin hazırlanmasını ve ameliyat sırasında kullanılmasını sağlayabilecek, bütün ameliyat ekiplerinde doğrudan yer alabilecek, cerrahi ameliyat sırasında asiste edebilecek, ameliyathane, cerrahi yoğun bakım merkezi ve sterilizasyon ünitelerinde ihtiyaç duyulan önlisans düzeyinde eğitim görmüş, tecrübeli sağlık teknikeri yetiştirilmektedir. Sağlık teknikerleri, cerrahi işlem yapılacak ortam, malzeme ve teçhizatı hazır hale getirme, cerrahi işlem esnasında hekimin uygun gördüğü şekilde, gerek steril alanın dışında kalarak malzeme, teçhizat ve ortamın uygun hale getirilmesinin sağlanması, gerekse bizzat steril alan içerisinde cerrahi ekibe dahil olarak hekime yardım etme, cerrahi işlem sonrası, alet, teçhizat ve ortamın toparlanarak yeniden işleme hazır hale getirilmesini sağlama, sorumlu hekimin kendilerine verecekleri görevleri yapma gibi işleri yürütmektedirler. Bu programın amacı, gerek özel ve gerekse kamuda olan ihtiyaca cevap vermek üzere iyi yetişmiş ve donanımlı ameliyathane teknikerleri yetiştirmektir.

Programın Hedefi: Ülke şartlarında bu alanda çalışacak Sağlık Teknikeri ameliyathane sorumlu uzmanı ve/veya uzman hekimin gözetimi ve denetimi altında direktiflere uygun olarak ameliyatın salimen ve rahat bir şekilde sonuçlanması için gerekli işlemleri yapan, ameliyathaneler, sterilizasyon üniteleri, cerrahi acil servisler, hastaya cerrahi işlem yapılan servislerde, polikliniklerde  ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan teknik ara elemanı yetiştirmektir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Genel Cerrahi, Kadın Doğum, Göz Hastalıkları, KBB, Ortopedi, Üroloji, Beyin Cerrahisi (Nöroşirürji), Göğüs hastalıkları, Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Çocuk Cerrahisi Uzmanının gözetimi ve denetiminde hastanelerin Sterilizasyon üniteleri, Resmi ya da Özel Hastane ve Polikliniklerin Cerrahi Üniteleri

Dikey Geçiş Olanakları: Dikey geçiş sınavı (DGS) ile lisans öğrenimine devam edebilir.

 

ANESTEZİ PROGRAMI

Programın Amacı: Anestezi Programının temel amacı; Anestezi uygulamalarında ihtiyaç duyulan yardımcı teknik personelin yetiştirilmesidir. İki yıllık eğitim süresince öğrencilere anestezi, yoğun bakım ve ağrı ünitelerindeki uygulamaların teorik ve pratik alt yapısının oluşturulması, anestezi ve yoğun bakım ünitelerinde kullanılan cihazlara ilişkin teknik bilgilerin verilmesi, kardiopulmoner resüsitasyon konusunda deneyim kazandırılması amaçlanmıştır.

Programın Hedefi: Ameliyat öncesi hasta hazırlığını yapabilecek, ameliyat sırasında anestezi uzmanına destek verecek, ameliyat sonrasında hasta kontrolü ve denetimini üstlenebilecek, gelişmiş anestezi cihazları ve değişik anestezi tekniklerini öğrenip uygulayabilecek, bu cihazların bakım ve temizliğini yapabilecek, hastalıkları, kullanılacak ilaçları, sterilizasyonu ve acil hasta bakımı ile ilgili bilgileri kavrayıp uygulayabilecek, yasal yetki ve sorumluluklarını yerine getiren, iş güvenliği ve mesleki etik bilincine sahip, sosyal sorumluluk sahibi anestezi teknikeri yetiştirmektir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında; Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri, kamu ve özel sağlık kuruluşları (hastaneler, klinik, poliklinik ve laboratuarlar, tıp merkezleri, hıfzısıhha merkezleri, dispanserler, sağlık ocakları, toplum sağlığı merkezleri, aile hekimlikleri vb), belediyeler, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile iş birliği yapılır.

Dikey Geçiş Olanakları: Programımızdan mezun olan öğrenciler “Acil Yardim ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.

 

DİYALİZ PROGRAMI

Programın Amacı:  Diyaliz tedavisi, vücutta biriken üre gibi zararlı maddelerin ve aşırı suyun yapay nitelikteki bir membran yardımıyla vücuttan atılması işlemidir. Böbrek yetmezliği tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Diyaliz programındaki amaç, diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda diyaliz hastasının diyaliz makinesine alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması, diyaliz makinesinin bakımının yapılması ve bunların yanı sıra diyaliz hastası ve yakınlarının diyaliz tedavisi konusunda bilgilendirilmesi aşamalarında görev alacak hasta haklarına saygılı ve tıbbi etik ilkeleri ön planda tutan diyaliz teknikerleri yetiştirmektir.

Programın Hedefi: Diyaliz programındaki temel hedef, almış olduğu uygulama eğitimleri ile tıbbi etik ilkelere bağlı, işçi sağlığı ve iş güvenliği konularına hakim, hasta ve yakınları ile pozitif iletişim kurma becerisine sahip nitelikli diyaliz teknikerleri mezun etmektir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Hastaneler, diyaliz merkezleri, üniversiteler

Dikey Geçiş Olanakları: Dikey geçiş sınavı (DGS) ile lisans öğrenimine devam edebilir.

 

İLK ve ACİL YARDIM PROGRAMI

Programın Amacı:  Paramedikler, Acil Sağlık Hizmetleri’nde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden bilgi ile donatılmış, her türlü olay karşısında ne yapacağını bilen, etik kurallara göre hareket eden profesyonellerdir. Programın amacı, hastane öncesi acil hizmetlerinin profesyonelce verilip ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek yardımcı sağlık personeli yetiştirmektedir.

Programın Hedefi: Hastane öncesi acil bakım ve kurtarma amacına yönelik olarak insan vücudunun işleyişi, anatomisi ve hastalıklarına ilişkin temel ve klinik tıp bilgisine sahip olmak, sahip olduğu temel ve klinik tıp bilgisine dayanarak gerektiğinde vücut mekaniklerini doğru bir şekilde kullanarak acil bakım ve kurtarma girişimlerini uygulamak, ilk ve acil yardım alanına özgü temel ve klinik bilgi birikimi ve becerilerini güncel bilgi ve teknolojiler ışığında ve mesleki etik değerlerin gözetiminde sorumluluk alarak bağımsız bir şekilde kullanabilmek, ilk ve acil yardım alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları, yaşam boyu öğrenme bilinciyle ulusal ve uluslar arası gelişmeleri takip ederek, mesleki ve etik değerlere bağlı kalarak, bilgilerini eleştirel bir gözle değerlendirebilmek ve yaşam boyu öğrenme çerçevesinde yürütebilmek, hastane öncesi acil bakım ve kurtarma uygulamalarında verilerin toplanması, elde edilen verilere yönelik uygun girişimlerin başlatılması amacıyla hasta ya da kazazede ile etkili iletişim kurabilmek, sağlık profesyonelleri ile hasta yada kazazede arasında sözcülük rolünü üstlenebilmek, ekip üyeleri ve diğer sağlık disiplinleri ile işbirliği içerisinde çalışabilmek, ilk ve acil yardım alanına ilişkin verileri güncel teknolojilerin ışığında elde etmek, yorumlamak ve saklamak, gerekli ilk ve acil yardım girişimlerini planlanmak ve uygulamak, her bir girişimin uygulanması sırasında mesleki etik değerleri gözetebilmek ve hasta bakımını yeterli düzeyde gerçekleştirebilmek amacıyla kendi beden sağlığını koruyabilmek ve fiziksel uygunluk düzeyini geliştirebilmek için yeterliliklerinin artırılmasını hedeflemektedir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar:  Kamu ve özel kuruluşların acil yardım birimleri, Acil sağlık hizmeti merkez idare birimleri, Acil yardım istasyonları, Acil yardım, hasta nakil ve özel donanımlı ambulans servisleri, Acil yardım kontrol ve komuta merkezleri

Dikey Geçiş Olanakları: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerine DGS ile geçiş yapılabilmektedir.

 

OPTİSYENLİK PROGRAMI

Programın Amacı:  Görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için oluşturulmuş reçeteleri okuyabilen, optik gereçleri tedarik eden ve reçete doğrultusunda hastaya özel uygulamarı sağlayabilecek düzeyde eğitim almış kişiler yetiştirmektir.

Programın Hedefi: Genel halk sağlığı bilgisine sahip, girişimci ve kendini yenileyebilen, toplam kalite felsefesini benimsemiş ve ilgili kurumsal süreçlere destek verebilen, mesleği ile ilgili çevresel, toplumsal ve etik problemleri ve bunlarla ilgili sorumluluklarını bilen, mesleği ile ilgili sağlık ve emniyet tedbirlerini gözeten teknik elemanlar yetiştirmektir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Türkiye Gözlükçüler ve Optisyenler Odası, Türkiye Optik ve Optimetrik Meslekler Derneği, Sosyal Güvenlik Kurumları ve Sağlık İl Müdürlükleri

Dikey Geçiş Olanakları: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili aşağıda belirtilen lisans programlarına geçiş yapabilirler: Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği, Sağlık Yönetimi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Maliye  gibi.

 

TIBBİ DOKÜMANTASYON ve SEKRETERLİK PROGRAMI

Programın Amacı:  Programının amacı, sağlık hizmetlerinin temel ilkelerine, süreçlerine ve yönetime vakıf,  etkin iletişim kuran nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir. Ülkemizde Sağlık Hizmetleri sektörünün gelişimine paralel olarak nitelikli eleman ihtiyacı da artmaktadır. Bu nedenle sektöre ilgi duyan ve bu alanda eğitim alarak mesleki anlamda uzmanlaşmak isteyenlere uzaktan eğitim yoluyla sektörde istihdam edilme imkânı sağlanması amaçlanmaktadır. Yetiştirilen insan gücünün mezuniyet sonrası hastane yönetiminde görev alması düşünülmektedir.

Programın Hedefi: Bu program, sağlık kuruluşlarındaki her türlü bilgi ve belge süreçlerini yönetebilecek ve bu türden kuruluşlara gelen hastaların dosyalarını takip edecek, arşivleyecek, düzenleyecek nitelikli insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının klinik, poliklinik, laboratuvar, ameliyathane, acil servis gibi tıbbi birimler

Dikey Geçiş Olanakları: Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2019 Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler.

 

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PROGRAMI

Programın Amacı:  Tıbbi görüntüleme, insan vücudunun çeşitli tekniklerle iç yapısının gösterilmesini ifade eder. Böylelikle hastalıkların teşhis ve tedavisi daha kolay, çabuk ve sağlıklı yapılabilmektedir. Bu yöntemler bütünü, potansiyel bir hastalığa koruyucu önlem almanın yanı sıra, hastalığın seyri ile ilgili de aydınlatıcı bilgi sahibi olunmasını sağlamaktadır. Bu programın amacı klinik tanı ve tedaviye etkili bir destek olarak radyolojik görüntüleme yöntemlerini sahada uygulayabilecek yeterlilikte tekniker yetiştirmektir.

Programın Hedefi: Bu programdan mezun olan öğrenciler sağlık teknisyenleri unvanını kazanacaktır. Program mezunlarını, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, gelişmelere uyum sağlamak için ve gelecekteki gereksinimleri de fark edecek şekilde sürekli öğrenen bir meslek profesyoneli olarak tıbbi görüntüleme teknikeri yetiştirmek, yaratıcı, etkin iletişim becerilerine sahip, takım çalışmasına açık ve sosyal bireyler olarak yetiştirmek, mesleki ve etik sorumluluklarının farkında olan, bilgi ve küresel anlamda rekabet edebilme yeteneklerini güncelleyen mezunlar yetiştirmek hedeflenmektedir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Hastaneler, görüntüleme merkezleri

Dikey Geçiş Olanakları: Dikey geçiş sınavı (DGS) ile lisans öğrenimine devam edebilir.

 

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI

Programın Amacı:  Sağlık kurumları bünyesindeki tanı ve tedavi laboratuvarlarında hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan kişilere eğitim vermektir. Hastalığın tanı, takip ve tedavisinde hekime ve hastaya yardımcı olma konusunda, doğruluk, netlik, tekrarlanabilirlik bakımından uygun güvenilir sonuçlar verebilen Laboratuvar Teknikerleri yetiştirmektedir.

Programın Hedefi: Bu programda, klinik ve diğer araştırma laboratuvarlarında kullanılan yöntem ve cihazların işleyişi, tahlillerin yapılması konularında teknik eleman yetiştirilir. Mezunlar bireysel olarak çalışma yetkisine sahip olmayıp özel sağlık veya kamu kuruluşlarında iş bulma imkanına sahiptirler. Hastalıkların tanısı ve tedavisinde hekim tarafından kullanılan tıbbi tetkiklerin yapılmasında ihtiyaç duyulan yardımcı sağlık elemanını yetiştirmektir.

İşbirliği Yapılan Kurum ve Kuruluşlar: Üniversite, devlet, sosyal sigorta hastaneleri, sağlık ocakları, özel klinikler ve tahlil laboratuvarları, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezleri, halk sağlığı enstitüleri ve gıda sanayii işletmeleri, tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile araştırma merkezleri

Dikey Geçiş Olanakları: Tıbbi Laboratuvar programı mezunları Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Biyoloji lisans programına; Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programı mezunları ise “Hemşirelik” ve “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Bölüm Başkanı

ERDOĞAN ÖZDEMİR
Doç.Dr. ERDOĞAN ÖZDEMİR
Bölüm Başkanı

erdoganozdemir@cumhuriyet.edu.tr
Dahili :

Ana Bilim Dalı Başkanları

Bağlantılar

Araştırma

İletişim

ADRES: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, 58140, SİVAS

TEL: 0 346 487 00 00;  https://www.cumhuriyet.edu.tr/rehber/index.html

FAKS: 0 346 219 13 64

E-POSTA: shmyo@cumhuriyet.edu.tr

 

DAHİLİ NUMARALAR

MÜDÜRLÜK SEKRETERİ:   0 346 487 1200                       Dahili Tel:1200

BÖLÜM ÖĞRENCİ İŞLERİ: 0 346 487 1208                         Dahili Tel:1208

TAHAKKUK 0346 487 12 09                                                  Dahili Tel: 1209

ÖĞRENCİ STAJ İŞLEMLERİ: 0 346 487 1206                      Dahili Tel:1206

YAZI İŞLERİ: 0 346 487 1207                                               Dahili Tel:1207

YÜKSEKOKUL SEKRETER: 0 346 487 1204                      Dahili Tel: 1204

Yukarı